Pivní pálenka a whisky Bernard

Rodinný pivovar Bernard uvede třetí ročník pivní pálenky. A zkouší i whisky. Před dvěma lety přišel Rodinný pivovar Bernard s novinkou – pivní pálenkou. Nápoj si oblíbili zákazníci i odborníci, a tak je tu Pivní pálenka Bernard, ročník 2022. Šarže pálenky vznikají střídavě ze spodně kvašeného ležáku a svrchně kvašeného kvasnicového speciálu Bernard Bohemian Ale. Z tohoto piva je vypálený i letošní ročník. První várka bude na trhu v jarních měsících tradičně v elegantních štíhlých lahvích s jedinečným označením každého kusu. Do prodeje by jich mělo jít, v závislosti na kapacitách lihovaru, asi pět tisíc. Část nově vyrobené pálenky ale zůstává ve sklepě lihovaru, kde bude několik let zrát v dubových sudech.

Brzy po uvedení prvního ročníku jsme zjistili, že pálenka velmi dobře zraje, získává unikátní hebkost. Nyní jsme 1000 litrů uložili do dubových sudů, kde bude nápoj dlouho odpočívat a vyvíjet se,“ říká spolumajitel Rodinného pivovaru Bernard Stanislav Bernard. V chuti pálenky jsou sladové až karamelové tóny, jsou cítit bylinky a koření, které nápoj získal právě z piva Bohemian Ale.

Za několik let

Pálenka je v dubových sudech, které nápoj uhladí, podpoří chutě a rozvinou vůně. Jdeme poctivou cestou, nevyužijeme nerezové nádoby s drceným dřevem ponořeným do nápoje,“ říká Jiří Syrovátka, mistr biolihovaru Zámecké sady Chrámce, který pálenku pro pivovar dodává a je jedinou osobou, která zná postup její výroby. „Není nám známo, že by někdo pivní pálenku tímto způsobem nechával zrát. Budeme průběžně vývoj chutě sledovat. Těším se na výsledek, jakkoliv je nejistý, podobnou zkušenost nemáme ani od nás, ani ze zahraničí.

Sudy s pálenkou jsou uloženy ve sklepech chrámeckého lihovaru. Patero nových sudů o objemu 225 litrů je vyrobeno v Portugalsku z amerického dubu. Kapacity sudů nelze využít naplno, pro lepší zrání je třeba nechat uvnitř i vzduch. Obsah se v průběhu zrání odpařuje, jde o tzv. andělskou daň, kdy nápoje ubývá, ale získává na kvalitě. „Kdy pálenku nalahvujeme a dáme na trh, je nyní těžké odhadovat. Může to být i za několik let,“ předpokládá Tomáš Lipták, marketingový ředitel pivovaru.

Whisky Bernard

V tomtéž sklepě jsou ještě další tři menší, 190litrové sudy. Jsou rovněž z amerického dubu, ale už v nich zrál americký bourbon. Nyní tyto sudy budou skrývat úplně novou whisky. Whisky Bernard. Pivovar disponuje kvalitním sladem z vlastní humnové sladovny, po úspěchu pivní pálenky přišel nápad i na vlastní whisky. „Vznikla z tzv. sladového vína, které se vyrábí obdobným způsobem jako pivo, ale nepřidává se chmel,“ představuje novinku vrchní sládek pivovaru Josef Vávra, který připravil jak sladové víno na whisky, tak pivo pro výrobu pálenky. Nová whisky bude tzv. single malt, tedy sladová whisky z jedné šarže, nebo dokonce jen z jediného sudu. Zrát bude nejméně tři roky.

  Zaslat.cz