Jak jsem přestal používat Google

Je to již nějaký ten rok, co jsem přestal používat odporný moloch jménem Facebook, a s odstupem času musím říct, že tohle mé rozhodnutí bylo velmi osvobozující. Získal jsem více času, který mohu trávit mnohem smysluplněji. Navíc jsem získal i větší nadhled k určitému druhu informací, který považuji za škodlivý až toxický. Jako takovou všeobecnou sondu do problematiky sociálních sítí doporučuji shlédnout například dokument The Social Dilemma (Sociální dilema) z dílny VOD služby Netflix. Mé rozhodnutí uspíšili opakující se úniky dat a neustálé trackování (sledování) uživatelů i mimo platformu Facebook. Jestli nejste součástí nějakého úniku dat si můžete snadno ověřit například díky službě Firefox Monitor. V případě, že stále používáte Facebook, tak doporučuji vyzkoušet rozšíření Facebook Container pro webový prohlížeč Firefox.

Sledování a vytěžování uživatelů

Obchodní model většiny sociálních sítí je založený na sledování uživatelů a následném zveřejňování cílených reklam. Nejinak je tomu i u společnosti Google a jejího všudy přítomného softwaru a služeb. Nedávno se před soudy dostala hromadná žaloba na tuto společnost, protože Google nezákonně zneužíval data o poloze svých uživatelů. I díky těmto nekalým praktikám vydělal Google v roce 2019 na cílené reklamě 130 miliard dolarů. Podle předložených důkazů měl Google aktivně lhát ohledně sledování polohy uživatelů. I když uživatelé vypnuli v Androidu sledování polohy, tak Google stále data sbíral.

Předložená dokumentace dokonce zmiňuje, že Google nabádal ostatní výrobce Android telefonů k podobným nekalým praktikám. Očividně tedy u Google neexistuje či alespoň dříve neexistovalo faktické vypnutí sledování polohy. Společnost se k poloze vždy dokázala dostat například přes aplikace třetích stran a měla tak neustálý přehled o pohybu uživatelů. Podobné případy mě již dříve vedli k otázce:

Proč by měl někdo i přes můj nesouhlas zneužívat má osobní data k vlastnímu obohacování?

Nejenom z tohoto důvodu jsem se rozhodl, že si vyzkouším jestli je možné se v dnešní době bez Googlu obejít. K mému vlastnímu překvapení to jde prakticky bez problémů. Níže se pokusím sepsat pár rad, jak můžete opustit služby Google a získat větší svobodu a kontrolu nad vlastním soukromým.

Přestaňte používat vyhledávač Google

Prvním a dost možná tím nejsložitějším krokem je přestat používat vyhledávač od společnosti Google. Dříve to bylo prakticky nemyslitelné, protože Google byl jednoznačně celosvětově nejrychlejší a nejpřesnější internetový vyhledávač. V českém rybníčku jsme měli a vlastně pořád ještě máme „štěstí“ v konkurenci od Seznamu, ale i ten samozřejmě cílí především na své vlastní zisky. Na druhou stranu je pravdou, že co se soukromí týče, tak je Seznam o něco menší zlo než Google.

Ale pokud chcete, aby vaše vyhledávání na internetu bylo co nejbezpečnější s ohledem na vaše soukromí, tak je jasnou volbou vyhledávač DuckDuckGo, který nesbírá ani nesdílí žádné vaše osobní informace jako je vyhledávaný obsah nebo IP adresa. Za posledních pár let navíc udělal tento vyhledávač velmi slušný progres. A co se týče vyhledávání samotného, nabízí velmi relevantní výsledky i pro český jazyk. Dalším milým překvapením z pohledu kvality vyhledávání a bezpečnosti je francouzský vyhledávač Qwant. Na závěr zmíním ještě ekologický a poměrně bezpečný vyhledávač Ecosia, který věnuje 80 % firemních zisků na opětovné zalesňování naší planety. Informace na webu tvrdí, že v průměru stačí na zasazení jednoho stromu asi 45 vyhledaných slov. Celou službu navíc pohání zelená energie z vlastní solární elektrárny. A aby toho nebylo málo, tak Ecosia se letos chystá na trh uvést první dřevěnou platební kartu tzv. TreeCard, která ještě více urychlí vysazování dalších stromů.

Změna operačního systému na mobilním telefonu

Pokud používáte chytrý telefon, tak v dnešní době máte prakticky na výběr pouze mezi operačním systémem iOS od společnosti Apple a Androidem od Googlu (Microsoft s mobilní verzí Windows opustil nadobro toto bitevní pole na konci roku 2019 a ostatní linuxové distribuce jsou absolutně minoritní záležitostí). V případě, že nepoužíváte iPhone a chcete se na svém telefonu s operačním systémem Android zbavit vazeb na Google, tak je nutné sáhnout po jedné z alternativních distribucích tohoto systému. Což bude pro změnu asi nejsložitější záležitostí minimálně z technického hlediska. Každopádně na internetu naleznete spoustu návodů, jak postupovat krok po kroku. První volbou pro většinu uživatelů je zpravidla operační systém LineageOS, který se těší velké oblibě a podpoře.

Další a pro mnoho uživatelů i schůdnější variantou je /e/OS. Jeho tvůrcem je Gaël Duval, původní zakladatel linuxové distribuce Mandrake. Operační systém /e/ běží na Android Open Source Projectu. Na rozdíl od LineageOS, který nabízí čistý Android se /e/ snaží vytvořit produkt, který je určený pro běžné uživatele. Nabízí odladěné rozhraní, ekosystém služeb, vlastní udržovaný obchod s aplikacemi a na rozdíl od Googlu dbá také na ochranu soukromí.

Já osobně jsem se rozhodl, že si na svůj starý telefon Xiaomi Redmi 4X zkusím nainstalovat RevengeOS. Poslední aktualizace telefonu běžela na operačním systému Android 7.0 Nougat s nadstavbou MIUI ve verzi 11. Instalací RevengeOS jsem získal prakticky čistý Android 11 s úchvatným UI. Touto jednoduchou změnou jsem minimálně o pár měsíců prodloužil životnost telefonu, u kterého výrobce již nenabízel podporu a aktualizace softwaru. Navíc reakce telefonu jsou rychlejší a výdrž baterie delší. Momentálně tak držím v ruce výkonnější a mnohem bezpečnější zařízení.

Nepoužívejte obchod Google Play

Místo Google Play doporučuji nainstalovat F-Droid. Tento softwarový repozitář pro operační systém Android obsahuje jen svobodný software. Aplikace můžete navíc prohlížet a instalovat skrze webový prohlížeč nebo pomocí mobilní aplikace bez nutnosti registrace. To vše navíc bez sledování a reklam.

Změňte svůj webový prohlížeč

Na všech svých zařízeních se vyvarujte používání prohlížeče Google Chrome. Pro použití na počítači doporučuji raději používat prohlížeč Firefox, který po jednoduché úpravě nastavení obstojně splní většinu běžných nároků na zabezpečení. Jako další alternativy se jeví dobře například prohlížeče Vivaldi nebo Brave.

U prohlížeče Brave, který klade důraz na bezpečnost uživatele i bez složitého nastavování je zajímavý i jeho přístup k reklamě. Skrze tzv. Brave Rewards si totiž můžete aktivovat zobrazování reklam přímo v prohlížeči. Za zobrazení těchto reklam dostáváte provize ve formě kryptoměny BAT, což je zkratka pro Basic Attention Token, který se dá popsat jako decentralizovaná transparentní digitální reklamní platforma založená na blockchainu Etherea. V principu jde o to, že pokud si zobrazování reklamy zapnete, tak za každé kliknutí na reklamu vám bude vyplacena určitá částka v Basic Attention Tokenu. Tu si následně v on-line peněžence (například Uphold) můžete směnit na klasické fiat měny nebo na populární Bitcoin. Četnost zobrazování reklamy je možné měnit (maximum je pět reklam za hodinu). Prohlížeč Brave je samozřejmě k dostání i ve verzích pro operační systémy Android a iOS.

Pokud si potrpíte na opravdu anonymním procházení internetu tak by vaší první volbou měl být prohlížeč TOR, což je zkratka pro The Onion Router. Název odkazuje na více vrstev šifrování používaných k ochraně vašeho soukromí. TOR dokáže skrýt informace o IP adrese uživatele a dalších faktorech, které by ho mohly identifikovat. Díky používání Toru je obtížnější vysledovat stopy činnosti uživatele na internetu včetně návštěv webových stránek nebo komunikace. Prohlížeč TOR běží na jádře Mozilla Firefox, jako výchozí vyhledávač používá DuckDuckGo.

Jeho bezpečnost lze ještě zvýšit v kombinaci s VPN (virtual private network), což je zkratku pro virtuální privátní síť. Jedná se o nástroj, který vytváří bezpečné a šifrované připojení na méně zabezpečených sítích. VPN díky tomu poskytuje službu umožňující skrýt vaši reálnou IP adresu, šifrovat vaši komunikaci, vyhnout se cenzuře či sledování a zamezit geoblockingu. Více o této problematice naleznete například na webu vpnmentor.com.

Prohlížeč TOR je dostupný i pro mobilní zařízení běžící na operačním systému Android. Pokud chcete na mobilu surfovat bezpečně a bez poklesu rychlosti, tak jednoznačně doporučuji prohlížeč Firefox Focus. Další alternativou může být bezpečný prohlížeč Privacy Browser. Zajímavostí je, že na Google Play je tento prohlížeč k dispozici za malý poplatek, ale na repozitáři F-Droid je dostupný zcela zdarma. Pouze na F-Droidu pak najdete prohlížeč Fennec.

Závěrem ještě zmíním zajímavé combo nejen pro hráče a to desktopový prohlížeč Opera GX v kombinaci například s mobilním prohlížečem Opera Touch. Prohlížeč Opera GX je optimalizovaný pro výkon při hraní her a jednoduchou komunikaci (integruje v sobě totiž Twitch, Discord, Instagram, Twitter nebo Telegram a WhatsApp). Pro někoho může být i zajímavá přítomnost hudebních služeb Spotify a Apple Music přímo v prohlížeči. Klasikou u prohlížečů Opera je integrovaný AdBlock, VPN a on-line peněženka pro vybrané kryptoměny. Zážitek z používání tohoto webového prohlížeče může umocnit propojení s herními periferiemi a osvětlením Razer Chroma.

Opera Touch je pro změnu minimalistický a rychlý prohlížeč, který klade důraz především na jednoduché a vysoce praktické ovládání. Vysoce praktická je i funkce Flow, která synchronizuje váš mobilní prohlížeč se stolním počítačem nebo notebookem. Vy tak můžete jednoduše sdílet poznámky, odkazy nebo soubory mezi zařízeními.

Používejte kvalitní zabezpečený e-mail a kalendář

Nejpoužívanější e-mailové služby v ČR jsou Seznam, Gmail, Centrum a Outlook. Kromě toho, že jsou všechny tyto služby zdarma, tak mají společnou ještě jednu věc a tou je mizerné zabezpečení. Gmail sice nabízí funkci důvěrného e-mailu. Ta používá jednorázový přístupový kód k prokázání totožnosti uživatele. Přístupový kód se zasílá skrz SMS nebo přes mail, což nedává příliš smysl pokud není pošta šifrována. Outlook také nabízí určitý stupeň ochrany prostřednictvím šifrování S/MIME. To ovšem vyžaduje, aby byly v zařízení, kde se budou e-maily číst, instalovány certifikáty a aby příjemce používal e-mailovou aplikaci, která standard podporuje. Jde tedy o zbytečně složitý způsob, který navíc neumožňuje přistupovat ke zprávám z webového rozhraní.

Technicky nejjednodušší řešení je založení e-mail u jednoho z důvěryhodných poskytovatelů, kteří nabízejí šifrovanou komunikaci. Mezi nejpoužívanější patří německá Tutanota a švýcarský Proton. Obě služby mají rozhraní v češtině a navíc nabízí i šifrovaný kalendář. Proton v rámci bezpečnosti ještě nabízí vlastní VPN řešení. Samotná komunikace pak používá end-to-end šifrování, takže obsah e-mailů se na servery ukládá již zašifrovaný. Obsah vašich zpráv (s výjimkou předmětu u Protonu) tak nikdo „neuvidí“ a neobdrží je ani e-mailové servery, potažmo jejich provozovatelé. Proces odesílání je velmi snadný a obě služby lze použít v základních verzích také zdarma.

Nesledujte videa přímo na YouTube

Další poměrně obtížný krok vzhledem k tomu, že YouTube má na trhu prakticky monopolní postavení, ale i ten má poměrně snadné řešení. Pro mobilní telefony s operačním systémem Android je to aplikace NewPipe. Pokud se však rozhodnete i nadále používat mobilní aplikaci YouTube, tak v jejím nastavení najdete tzv. Incognito mode, který by měl částečně omezit vaše sledování (to Google tvrdil i o sledování polohy). Na počítači pak doporučuji sledovat videa z YouTube přímo ve vyhledávačích DuckDuckGo nebo Qwant, čímž snížíte počet prvků, které YouTube potažmo Google využívá ke sledování svých uživatelů.

  Zaslat.cz