Dudák slaví 370 let od založení

Měšťanský pivovar Dudák Strakonice, jenž je jediným pivovarem v republice, který vlastní město bude 24. srpna slavit 370. výročí od svého založení. Pivovar Dudák byl založený v roce 1649, což z něj činí jeden z nejstarších pivovarů u nás.

Ředitel pivovaru Dušan Krankus při příležitosti 370. výročí založení podniku předá strakonické nemocnici šek v hodnotě 50 000 Kč. Nemocnice využije peníze na koupi nového ultrazvuku pro dětské oddělení. Část podpory dodá pivovar nemocnici formou svých nealkoholických piv Dudák Driver, čímž obohatí pitný režim pacientů v nemocnici.

Letos se bude jednat již o druhou významnou akci tohoto typu, která se bude ve strakonickém pivovaru konat. Jelikož 22. června zde proběhla tradiční pivovarská pouť. Podle organizátorů se jednalo o jeden z nejlepších ročníků nového tisíciletí. A to jak podle reakcí na sociálních sítích, tak přímo od návštěvníků. Piva se vypilo průměrných 130 sudů. Atmosféru ale podtrhl zejména výborný výběr kapel. Průběh odpoledne, večera i noci bohužel kazila nepřízeň počasí. Ani průtrže mračen však neodradily fanoušky, kteří zcela zaplnili pivovarský dvůr.

Velký úspěch má zatím mezi pivaři nový speciál s názvem 1649, který sládek pivovaru Vlastimil Matej připravil přímo na tuto akci. Jedná se o nefiltrované pivo, které je svou stupňovitostí na rozhraní mezí desítkou a jedenáctkou, obsah alkoholu je 4,2 procenta a prodává se v sudech a v lahvích o obsahu 0,75 litru. „Zatím výborně prodává a mohl by se stát naším nejúspěšnějším speciálem. Co se ostatních piv týká, tak se v průběhu roku nejvíce vypije jedenáctky, následované výčepním Otavským Zlatým a polotmavým Klostermannemuvádí Pavel Pechoušek, který se v pivovaru stará o propagaci.

  Zaslat.cz