Klostermann přechází na studené chmelení

Sládek strakonického pivovaru Dudák začal vařit za studena chmelené pivo. Po prvním úspěchu se Svatováclavským speciálem, bude světlý ležák Klostermann vařit pouze touto metodou. Jedná se o proces výroby, typický spíše pro minipivovary, kdy se chmel také přidává do již uvařeného piva a tam se nechá zrát. Za studena se nyní chmelí světlý Klostermanna, který se v pivovaru vaří od února tohoto roku. Pivo se stupňovitostí 11,80 % hm. a s obsahem alkoholu 4,7 % objemových, tak získá zcela novou chuť.

Studené chmelení dokáže z přidaného chmele dostat ty správné chutě přímo ke konzumentovi. Nejen, že se chmel přidává třikrát na varně, ale také přímo do ležáckého tanku, takže se jedná o čtyřikát chmelené pivo,“ uvádí sládek Dušan Krankus. „Po týdenním kvašení v otevřených kádích na spilce dozrává 40 dnů v ležáckém tanku. Prokvašení je záměrně nižší, aby vynikla jeho velmi dobrá pitelnost,“ dopňuje Krankuse jeho zástupce Vlastimil Matej.

Poprvé letos strakoničtí pivovarníci uvařili za studena chmelené pivo v září před zdejší poutí, jednalo se o Svatováclavský ležák, úspěch tohoto piva je přesvědčil o pokračování v přípravě touto metodou. Světlý ležák Klostermann je vařený z moravských ječných sladů a žateckého chmele. Za svou nezaměnitelnou vůni a chuť vděčí za studena přidanému hlávkovému chmelu odrůdy Kazbek. Ta patří mezi odrůdy s charakteristickou kořenitou vůní a lehkým nádechem citrusů.

Český chmel pak při nízké teplotě ležák obohatí o charakteristickou vůni a co se chuti týká i výrazné a příjemné chmelové doznívání. Pivo se začalo distribuovat k jednotlivým zákazníkům zhruba v polovině října. Postupně ho bude možné ochutnat ve vybraných restauracích, jak ve Strakonicích tak v ostatních regionech České republiky. Pivovar ho také během listopadu začne stáčet do lahví, které jako první budou dostupné v nově vybudované prodejně před pivovarem.

Lahve pro chmel

  Zaslat.cz