Prazdroj feat. Matuška a jejich První speciální ležák

Plzeňský Prazdroj a Pivovar Matuška připravily k 100. výročí založení Československé republiky speciální ležák, který nese název „První“. Vznikl z iniciativy sládků obou pivovarů a k jeho výrobě byly kromě českého chmele použity i dvě chmelové odrůdy vyšlechtěné v USA. Oba pivovary tak symbolicky vzdávají dík Spojeným státům americkým, které se před sto lety významně zasloužily o vznik demokratického státu Čechů a Slováků. Prvních osmnáct lahví tohoto piva dnes na upomínku roku 1918 sládci obou pivovarů předali americkému velvyslanci v ČR Stephenu B. Kingovi jako poděkování USA za pomoc při založení Československa před 100 lety.

„Za vznik samostatného státu výrazně vděčíme Spojeným státům americkým v čele s prezidentem Woodrow Wilsonem. Právě tento významný státník v americkém Kongresu v lednu 1918 nejprve přednesl svých Čtrnáct bodů. Novátorský program mezinárodního uspořádání po první světové válce, ve kterém navrhl reformu Rakouska-Uherska a autonomii pro jednotlivé národy. Následně pak po setkání s Tomášem Garrigue Masarykem podpořil naši státnost a umožnil vnik první republiky. Na jeho počest i počest USA jsme se rozhodli uvařit ležák „První“. Pivo, které je zároveň české i americké. První lahve našeho ležáku symbolicky věnujeme zástupcům USA v naší zemi,“ vysvětluje Václav Berka, emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje.

První várka speciálního ležáku

První vlaštovka

Celý projekt je ojedinělý i tím, že úzká spolupráce mezi velkým a malým pivovarem při výrobě piva je v tuzemsku něčím naprosto novým. „K této spolupráci nás inspirovala odvaha a nadšení lidí před vyhlášením nezávislosti našeho státu, kdy se nebáli jít do něčeho nového. I my jsme se pustili do něčeho, co je na našem pivním trhu jedinečné a nové. Spojili jsme síly, vymysleli recepturu a připravili ležák „První“ k uctění výročí naší první republiky,“ říká Martin Matuška, majitel a sládek stejnojmenného pivovaru z Broum.

Oba dva pivovary, Prazdroj i Matušku, spojuje maximální důraz na kvalitu surovin, skladování a čepování piva. A jejich spolupráce je logická i proto, že zakladatel broumského minipivovaru Martin Matuška se vyučil sladovníkem v Plzni a pojí jej letité přátelství s plzeňskými sládky. „Celý nápad vznikl na našem společném setkání letos na jaře. Matuška vyrábí piva amerického typu, my světoznámé české ležáky. Řekli jsme si, že k oslavám vzniku republiky uvaříme pivo, které spojí oba naše přístupy,“ uvádí Václav Berka. Recepturu pak vytvořila čtveřice sládků – z Prazdroje to byla s Václavem Berkou i Lenka Straková, Martina Matušku doplnil jeho syn Adam Matuška.

Plzeňský Prazdroj chce ležákem „První“ vzdát hold i všem, kteří šíří dobré jméno naší země ve světě i v tuzemsku. Proto jako poděkování předá toto výroční pivo pěti osobnostem, které dokázaly něco výjimečného a byly ve svém oboru v něčem první. Jejich jména odtajní postupně v průběhu listopadu.

Pivní vlajka

Pro veřejnost bude čepovaný „První“ k dostání po celý listopad ve více než 1200 hospodách a restauracích Plzeňského Prazdroje zapojených do Volby sládků a ve smluvních hospodách pivovaru Matuška. Lahvové pivo pak nabídnou také vybrané pivotéky. Etiketu ležáku, která vychází z neuskutečněných návrhů na československou vlajku, vytvořilo Studio Najbrt. „První“ je pivo chmelené žateckým poloraným červeňákem a americkými chmely Citra a Cascade, patří do kategorie India Pale Lager. Má zlatou barvu a bílou krémovou pěnu. Ve vůni je jasně patrné chmelové aroma s převážně ovocným citrusovým charakterem příjemně doplněné květinovými tóny. V chuti zaujme vyvážená sladkost a plnost následovaná výrazným nástupem hořkosti.

  Zaslat.cz