Počet minipivovarů na jižní Moravě roste

Na jižní Moravě v loňském roce vzniklo podle dostupných informací šest nových minipivovarů a jeden výrobu ukončil. Jedná se o nejvyšší počet nových provozů od roku 2017, kdy vzniklo osm nových podniků. Hospodářská krize a nárůst cen vstupů se tak zatím na trhu neprojevil. Celkem bylo ke konci loňského roku v provozu v regionu 68 minipivovarů, z toho 15 v Brně.

Největší investicí je Pivovarský dům Poupě v centru jihomoravské metropole. „Také zde investici zbrzdila covidová pandemie, ale i provozní důvody. První várka se uskutečnila loni na podzim, přestože technologie byla na místě už o dva roky dříve. Do té doby Pivovarský dům Poupě ve své brněnské pivovarské restauraci čepoval pivo ze sesterského podniku v Dalešicích,“ upozorňuje Filip Vrána, který vývoj na trhu dlouhodobě sleduje a bude se od podzimu na MENDELU podílet jako pedagog na vzniku nového studijního programu zaměřeného na pivovarství a sladařství.

V Brně teče pivo proudem

Nejvíce pivovarů je koncentrováno do Brna a jeho okolí, zejména pak na Tišnovsko, které se tak stalo moravským pivním „Bambergem“. Oproti tomu teprve druhý pivovar vznikl na Blanensku. Naopak výrobu ukončil na jižní Moravě po více než deseti letech Santon z Měnína. „Cena piva se mění minimálně, zatímco vstupy vzrostly markantně,“ uvedl majitel pivovaru Zdeněk Kadlc, který pivo vařil od roku 2005.

Podle absolventa MENDELU a sládka Jana Grmely největší potíže malé pivovary teprve čekají. „V roce 2022 pivovary čelily růstu cen surovin i energií v řádu desítek procent, nicméně silná letní sezóna většině z nich poskytla dostatek zdrojů pro pokrytí zvýšených nákladů. Růst cen vstupů však nadále pokračuje tak, jak končí fixace jejich dodavatelům i jim samotným. Otázkou je, zda můžeme podobně silnou sezónu čekat i v letošním roce, kdy se naplno začnou projevovat krizové ekonomické faktory a lze očekávat odliv hostů z restaurací, kam malé pivovary prodávají převážnou část své produkce,“ uvedl Grmela.

Podpořit rozvoj pivovarnictví má od nového školního roku na MENDELU nový studijní program Pivovarství a sladařství na Agronomické fakultě. Odborně vzdělaných sládků je v ČR stále nedostatek a v pivovarech je nahrazují odborní garanti. To se týká i řady pivovarů na jihu Moravy.

Pivovar Lednice
Nově vzniklé pivovary na jihu Moravy

Pivovarský dům Poupě, Wild Creatures Dolní Dunajovice, Jonatán Znojmo, Pivovar Lednice, Lhotecký mlýn, Slovácký Šenk a Minipivovar Slavjan

Počty minipivovarů v jednotlivých okresech

Blansko 2, Brno 15, Brno-venkov 16, Břeclav 11, Hodonín 13, Vyškov 3, Znojmo 8. Do souhrnu nejsou zahrnuty tzv. létající pivovary.

  Zaslat.cz