Pivovary snižují spotřebu vody

Nedávno napříč médii proběhla zmínka o pivovaru v Čížové na jihu Čech, kde jako první v České republice uvařili pivo z recyklované vody. Ta pocházela z pražské čističky odpadních vod. Voda byla po odebrání z čistírny upravená kombinací membránových technologií a dále filtrována přes aktivní uhlí. Běžný konzument piva dle autorů rozdíl v chuti zlatavého nápoje nepozná. Piva z recyklované vody se zatím uvařilo jen 15 hektolitrů a je k dostání pod názvem ERKO.

Pivovar Čižová bude pokračovat ve výrobě tohoto piva i nadále. Mimo jiné proto, aby vodárenská společnost Veolia mohla demonstrovat své schopnosti při výrobě recyklované vody, která je složením podobná té destilované. S ohledem na tenčící se zásoby pitné vody se pivovary snaží spotřebu vody na své produkty snižovat co možná nejvíce. Nejinak je tomu i v pivovaru Radegast, kde během posledních let snížil spotřebu vody téměř o 40 %.

Pivo Veolia ERKO z recyklované vody. Pivovar Čižová. Fotografie www.nase-voda.cz

Sucho a nedostatek vody je velkým problémem posledních let. Velká výzva je to především pro zemědělské a průmyslové podniky. Pivovar Radegast je ve snižování spotřeby vody a dopadů výroby na životní prostředí světovou špičkou. Za posledních 10 let nošovický pivovar investoval do vodohospodářských projektů desítky milionů korun a v roce 2018 spotřeboval na výrobu 1 hl piva pouze 2,51 hl vody, což je téměř na hranici technologických, provozních a ekonomických možností.

Celosvětový pivovarnický průměr ve spotřebě vody se pohybuje kolem 5 hl vody na 1 hl piva. Nejlepší tuzemské pivovary dokáží stáhnout spotřebu vody třeba ke 3 hl na 1 hl piva. A nošovický pivovar Radegast se dostal až na polovinu průměrné světové spotřeby. Takže na jeden půllitr piva stačilo v Radegastu použít jen 1,26 litru vody. Před spuštěním projektů na snižování spotřeby vody to bylo více než 2 litry vody na jeden půllitr.

Pivo

Údaj o spotřebě vody potřebné na výrobu piva se skládá nejen z vody přímo obsažené v pivu, ale také z vody na mytí lahví, z vody na mytí sudů, ze sanitace na provozech nebo třeba i z vody používané na sociálních zařízeních v prostorech pivovaru. Radegast proto investoval do vzduchových kompresorů nové generace pro výrobu stlačeného vzduchu s rekuperací tepla umožňující efektivnější ohřev chladicí vody. Upravil sanitační procesy nebo zavedl nový postup při vymývání pivních sudů. S tím souvisely další opatření jako zavedení denního monitoringu a reportování spotřeby vody nebo školení zaměstnanců.

Pivovar Radegast je průkopníkem nejen ve snižování spotřeby vody, ale také má propracovaný a důkladný čtyřstupňový kontrolní systém hlídající kvalitu vody. Systém zahrnuje kontrolu vody u dodavatele. Kontrolu vody v pivovaru externí akreditovanou laboratoří. Kontrolu vody v pivovaru vlastní laboratoří a on-line biomonitoring vody. Ve speciální nádrži hlídají kvalitu vody také pivovarští pstruzi. Každý rok se v nádrži vystřídá asi 40 pstruhů.

Radegast vaří pivo z beskydské vody, slad si vyrábí ve vlastní sladovně a používá moravský chmel. Od doby, kdy v roce 1970 uvařil sládek Jaromír Franzl první pivo Radegast s jeho typicky hořkou chutí, se toho hodně změnilo. Přišly nové a moderní technologie, ale odkaz prvního nošovického sládka vařit v pivovaru Radegast kvalitní a hořké pivo s nezaměnitelnou chutí přetrval až do současnosti.

Radegast beer
  Zaslat.cz