Kostnice jako base camp pro cesty do Švýcarska

Celý tento článek vznikl tak, že jsem na svůj instagram přidal fotku z velmi hezké katedrály v německé Kostnici a pod ní se trochu víc rozepsal o celém městě a jeho okolí. A jelikož se mi všechny informace pod fotografii nevešly, rozhodl jsem se, že je doplním do článku na blogu.

Konstanz Minster

Na obrázku vidíte fotku zachycující interiér biskupské katedrály v Kostnici, kterou jsem dal na sociální sítě. Tento Boží chrám byl vysvěcen v roce 1089 a v roce 1415 zde probíhal neblaze proslulý proces s Janem Husem, který vedl až k jeho upálení na hranici ještě téhož roku. Společná historie je jedním z mnoha důvodů, proč toto německé město na břehu Bodamského jezera navštívit.

Kostnice neboli Konstanz je okresní město na západě Německa ležící u hranic se Švýcarskem. Díky jeho poloze a cenám ho doporučuji jako ideální base camp (základní tábor) pro výlety do Švýcarska nebo Lichtenštejnska, kde je o poznání dráž než v Německu. Například do švýcarského Sankt Gallenu, odkud můžete pokračovat až do Lichtenštejnska se dostanete pohodově vlakem, jehož trasa vede podél břehu Bodamského jezera, které je druhým největším jezerem v Alpách.

Bodensee

Celé centrum Kostnice je velmi malebné a historie na vás dýchá na každém kroku. Kromě katedrály a několika dalších kostelů můžete navštívit například Husův dům nebo luxusní hotel Steigenberger Inselhotel ležící na ostrově v Bodamském jezeře, který byl přestavěn rodinou Ferdinanda von Zeppelina z gotického kláštera a kostela dominikánů na moderní hotel. V původním klášteře byl mimo jiné před svou smrtí vězněn i mistr Jan Hus. Kámen k němuž byl přikován je dnes součástí již zmiňovaného Husova domu.

Město a jeho okolí je ideální pro dlouhé procházky při březích Bodensee a řeky Rýn. Ta patří mezi nejdelší řeky Evropy a na svém toku protéká celkem šesti státy. Ve městě samozřejmě nechybí ani velké obchodní domy a nákupní centra. Stejně jako nespočet příjemných restaurací a kaváren. Já si například velmi oblíbil místní markety se specializací na nápoje, kterým jsem familiárně začal říkat „ochlastoshopy“ a objevoval v nich především půvaby místního pivovarnictví. V letních měsících nabízí Kostnice velké množství kulturního a sportovního vyžití.

Za hranice z Kostnice

Kostnice je ideální destinace na delší pobyty nebo prodloužené víkendy. Jejichž součástí jsou výlety do nedalekého Švýcarska, Lichtenštejnska nebo Rakouska. A to především díky přívětivým cenám za ubytování a jídlo, které jsem zmínil již dříve. Navštívit, tak můžete například nedaleké švýcarské město St. Gallen s nádhernou katedrálou svatého Havla nebo hlavní město Lichtenštejnského knížectví Vaduz se středověkým hradem tyčícím se nad městem.

Na protějším břehu Bodamského jezera, pak stojí za návštěvu především rakouské město Bregenz s úchvatným výhledem na Bodamské jezero díky místní lanové dráze. Nedaleko Bregenz leží německé město Lindau, jehož historické centrum se nachází na ostrově, který je s pevninou spojen železničním náspem a mostem. V minulém století se město rozrostlo mimo původní ostrov, na němž nyní žije jen něco málo přes 2 700 obyvatel z celkových 25 000. Dominantou historické části města je především Nový přístav s 33 metrů vysokým majákem a sochou bavorského lva.

Díky všem těmto aspektům je Kostnice unikátním cestovatelským cílem a já osobně ji mohu jen vřele doporučit. Po Berlíně a Hamburku je Kostnice další německé město, které jsem si zamiloval. Navíc jsem si opět rozšířil pivní obzor a díky místnímu obchůdku Studio Eins Konstanz i sbírku
gramofonových desek.

Lindau
  Zaslat.cz