Prosincové pivní putování po Hané

Jednoho hezkého prosincového dne jsem nastoupil opět na vlak a vydal se na další pivní cestu. Tentokrát mým cílem byla Haná a její metropole Olomouc. Má cesta za pivem začíná již v Otrokovicích, kde jsem přestupoval na další spoj a vzniklo mi půlhodinové okno, které jsem využil k návštěvě nedalekého restauračního pivovaru Harley Pub. Podnik je to docela stylový a příjemný, ale piva mi nechutnala. Sice jsem stihl ochutnat jen desítku a dvanáctku, ale ani jedno z piv mě neoslovilo. Dvanáctka byla přinejmenším zvláštní. Desítka byla pitelnější, ale chuťově prázdná. Příště raději zkusím jídlo a návštěvu místního muzea značky Harley-Davidson, které je údajně jediné svého druhu v celé Evropě.

Harley Pub Otrokovice

Z Otrokovic vyrážím dalším vlakem směr Přerov a cestou projíždíme i malou vesnicí Záhlinice. Nedaleko nádraží se nachází Záhlinický pivovar se sladovnou, který vznikl v roce 1895 a byl vůbec prvním pivovarem s varnou na parní ohřev v českých zemích. O čtyři roky později došlo k výstavbě sladovny. Pivovar vařil pouze do roku 1921 a k jeho uzavření došlo v následku první světové války. Tradiční humnová sladovna plní svou funkci nepřetržitě skoro 120 let. Vaření piva se podařilo obnovit až v roce 2016.

Bohužel z časových důvodů jsem musel návštěvu tohoto pivovaru vynechat. Ale do Záhlinic se určitě ještě podívám až bude venku vhodnější počasí pro cykloturistiku, protože v okolí se nachází velmi hezký přírodní park Záhlinické rybníky, který sahá až ke Kroměříži, kde můžete navštívit nejen Arcibiskupský zámek s Květnou zahradou zapsaný na seznam památek UNESCO, ale také několik dalších pivovarů jako jsou 1. Selský pivovárek, pivovar hotelu Černý Orel nebo Maxmilian.

Mou další zastávkou byl však Přerov a restaurační minipivovar Parník. Jak už název napovídá jedná se o podnik jehož interiér je vyveden v námořnickém stylu. Dle popisku na webu má podnik navodit atmosféru opravdového zaoceánského parníku, kde příjemně plyne čas a vy si vychutnáte plavbu na vlnách dobré nálady, což se daří jen částečně. Prostředí je celkem příjemné a obsluha milá, ale pivo by mohlo být lepší.

Pivovar Parník Přerov

Opět jsem stihl ochutnat jen dva kusy, ale obě piva byla málo vychlazená. Jako první jsem ochutnal 13° Pirát – polotmavý speciál ze stálé nabídky pivovaru. Pivo je to průměrné, říz střední, v chuti převažuje slad a chlebová kůrka s náznakem chmelové kořenitosti. Druhým kouskem bylo příležitostně vařené pivo 14° Kotva – nakuřovaný spodně kvašený speciál, připravovaný infuzním způsobem. Střední a vyvážená hořkost, chuť jemně nakouřená a uzená. Ač se pivo jmenuje Kotva, tak se dle mého názoru se jedná o ideální odrazový můstek pro všechny, kteří chtějí vyzkoušet specifická nakuřovaná piva.

Olomouc, město pivu zaslíbené

Poslední zastávkou je hanácká metropole Olomouc. Jako první se vydávám do městské části Chomoutov, kde se nachází místní pivovar Chomout s vlastním hostincem. Hned při vstupu do hostince mě zaujal moderní interiér a příjemná atmosféra podniku. Pln očekávání jsem se usadil a objednal si první pivo nazvané Pšeničné bílé – jak už název napovídá jedná se o tradiční svrchně kvašené světlé pšeničné pivo neboli Witbier. Stupňovitost nebo chcete-li extrakt původní mladiny tohoto piva odpovídá dvanáctce. Pšenice je to dobrá, ale měl jsem možnost ochutnat i lepší. Prostě pivo, které neurazí, ale ani nijak nenadchne.

Další vzorek byl čerstvě uvařený 13° Zimní ALE – svrchně kvašený světlý speciál z amerických chmelů a dotekem zázvoru. Toho zázvoru mohlo být klidně víc, čímž by pivo určitě získalo větší specifičnost, takhle se jedná o příjemný dobře pitelný, ale celkem obyčejný ALE. Třetím v pořadí se stal Bock – což je spodně kvašený tmavý speciál původem z Mnichova. Tento silný tmavý ležák barvy mahagonu s podmanivou vůni sušených švestek a hořké čokolády se opravdu podařil. Takhle nějak si představuji ideální pivo pro chladné zimní večery.

Posledním pivem, které jsem ochutnal v pivovaru Chomout byla 17° Režná Bára – svrchně kvašený světlý speciál. Tahle silná žitná IPA je pivo dle mého gusta. Je bylinně a pryskyřičně chmelová s chutí tropického ovoce. Hořkost vyšší a doznívání delší, ale překvapivě dost dobře pitelná. Takže jsem si vzal domů i jednu sedmičku tohoto piva společně s jedním kusem Levandulové pšenice. Pivovar Chomout můžu všem s klidem doporučit k návštěvě. Prostředí příjemné a piva mají výborná. Už teď se těším na brzký návrat.

Chomout Olomouc

Z městské části Chomoutov jsem se přesunul do městské části Holice, kde se nachází Hanácký pivovar, což byla zároveň má poslední zastávka. Jen pro zajímavost v Olomouci a přilehlých městských částech je dnes šest pivovarů, a když k tomu připočteme nedaleké pivovary Litovel a Melichárek dostaneme se až na číslo osm a není tudíž možné během jednoho dne všechny navštívit. Ale zpět k Hanáckému pivovaru. Zajímavostí může být, že Hanácký pivovar uvařil svou první várku piva v již zmiňovaném 1. Selském pivovárku v Kroměříži. Ale jen do té doby, než zjistíte, že oba pivovary mají prakticky stejné majitele. Ti začali s vařením piva nejprve v Kroměříži a poté vybudovali Hanácký pivovar s větším výstavem. Oba pivovary nabízí také exkurze, které mohu určitě doporučit.

Při prohlídce se dozvíte spoustu zajímavých informací, jak z historie obou pivovarů, tak o postupech a použitých technologiích v rámci samotného výrobního procesu piva. Celou prohlídkou vás provede místní sládek,  který vám ochotně zodpoví vaše případné dotazy. Ochutnáte místní piva přímo z tanku a na závěr prohlídky si můžete v pivovarské prodejně zakoupit nějaké to pivo.

Hanácký pivovar Olomouc

A co se kvality piva týče, tak jsem byl mile překvapen. Jelikož jsem již dříve měl možnost ochutnat některá piva z 1. Selském pivovárku, tak jsem věděl, že jejich spodně kvašená klasika v podobě ležáků a výčepních piv je dobře pitelná s vyšší hořkostí, což mi osobně vyhovuje. Takže jsem předpokládal, že v Olomouci na tom budou s kvalitou podobně, což se i ve finále potvrdilo. Proto jsem byl spíš zvědaví na nějaké to speciální pivo. A jednu takovou specialitu v podobě Irish Stoutu jsem mohl ochutnat přímo z tanku. Výsledek mě opět velmi mile překvapil a Irish Stout byl jedním z nejlepších tmavých piv, které jsem měl možnost v poslední době ochutnat. Takže jedna sedmička tohoto lahodného moku putovala do batohu za Režnou Bárou.

Takže pokud máte rádi pivo, tak neváhejte a Olomouc určitě navštivte. Hlavně pivovar Chomout a jeho hostinec, kde můžete strávit velmi příjemnou část dne nejen u piva, ale i u dobrého jídla. A pokud vás zajímá spíš samotná výroba piva, tak určitě neprohloupíte, když navštívíte Hanácký pivovar, který nabízí zajímavé prohlídky i s neomezenou konzumací zdejšího piva.

  Zaslat.cz