Pivovar Litovel slaví 125 let

Pivovar Litovel slaví letos 125 let od svého otevření. Významné výročí připadlo na 12. listopadu 2018. Za více než století stihlo litovelské pivo posbírat nespočet ocenění doma i v zahraničí. Aktuálně je světlý ležák Litovel Premium nejlepším českým ležákem.

Litovli udělil právo vařit pivo král Václav II. již v roce 1291, pivovarnictví má tedy v hanáckém městě dlouhou tradiciToto privilegium opravňovalo litovelské měšťany vařit a šenkovat pivo v okruhu jedné míle, tedy v okolí přibližně sedmi kilometrů. Pivo se ve středověku vařilo v právovárečných domech, kterých bylo v Litovli 57. „O založení Pivovaru Litovel, jak ho známe dnes, se nejvíce zasloužil rolník a také říšský a zemský poslanec za střední Moravu Josef Svozil, díky kterému na Hané fungoval od roku 1893 tento ryze český pivovar.“ říká sládek Pivovaru Litovel Miroslav Koutek.

O 125 let později slaví pivovar z Litovle kromě významného výročí i řadu ocenění, které letos získal. Medaile z prestižních pivovarnických soutěží obdrželo v tomto roce litovelské zlato hned několikrát, a to v tuzemských i světových kláních. V soutěži České pivo dokonce získal pivovar tři ocenění, dvě zlaté a jedno stříbrné, tedy nejvíce ze všech zúčastněných pivovarů. Jen o měsíc dříve přivezli litovelští pivovarníci dvě medaile z mezinárodního klání International Beer Challenge 2018 v Londýně. Zlatou medaili za Litovel Premium Dark a bronzovou za světlý ležák Litovel Premium.

Počty ocenění dokládají, že svou práci děláme poctivě, s úctou k tradičním postupům a řemeslu. Za 125 let, co Pivovar Litovel funguje se změnilo ledacos, ale my naše pivo vaříme i nadále osvědčenými metodami.“ dává nahlédnou pod pokličku vaření úspěchů ředitel pivovaru Lumír Hyneček a dodává: „Bez usilovné práce našich zaměstnanců by toto vše nebylo možné. Výročí pivovaru je proto oslavou nás všech, kteří se podílíme na tvorbě tohoto kvalitního piva, a také těch, kteří ho s chutí pijeme.“

  Zaslat.cz