Největší hráči na pivním trhu se zaměřují na konopí

Velké pivovary, které se potýkají s nasycenými trhy a změnami chutí spotřebitelů, začínají nyní sázet na konopí. Největší hráči v sektoru, jako je Anheuser-Busch InBev, Molson Coors a Corona, reagovali na změny akvizicemi značek řemeslných piv. Právě to jim pomohlo udržet si úroveň tržeb a zisků, uvedla agentura AP. Rozvoj tohoto segmentu se dle profesního sdružení od roku 2016 citelně zpomaluje. Přitom vedle starých problémů, jako je saturovaný trh a posun spotřebitelských trendů, může tento sektor čelit rovněž eskalujícím obchodním problémům a poklesu trhu.

Větší společnosti vidí východisko a potenciální motor růstu v konopí. Pivovar Anheuser-Busch v prosinci uvedl, že bude spolupracovat s producentem léčivé marihuany Tilray na vývoji nealkoholických nápojů s obsahem konopí. Společnost Constellation Brands vloni zvýšila podíl v kanadském producentovi marihuany Canopy Growth z devíti na 38 procent. Zatímco Molson Coors drží 59 procent v dalším výrobci konopí HEXO, dříve známém jako Hydropothecary.

Konopí

Společnost Constellation ve svém posledním konferenčním hovoru s investory uvedla, že konopí představuje jednu z nejvýznamnějších příležitostí globálního růstu v příštím desetiletí. Nová strategie však není bez rizika. Akcie Constellation Brands nedávno zaznamenaly citelný pokles, což zřejmě souvisí právě s investicí do konopí. Vzhledem k právním překážkám, které je třeba vyřešit na klíčových trzích včetně Evropy, Asie a Severní Ameriky, jsou investoři k těmto plánům značně rezervovaní.

Některé firmy, jako jsou například Cannabiniers, pracují na nealkoholických nápojích, které se spoléhají na nano-emulzifikaci, aby urychlily nástup účinků marihuany. Jiní, jako provinční značky v Kanadě, používají konopné rostliny v samotném procesu vaření piva. Právě americká společnost Two Roots Brewing tento týden představila řadu nealkoholických nápojů Cannabiers, které obsahují oba nejznámější kanabinoidy, jak THC, tak CBD. O vstupu do tohoto segmentu uvažují i další společnosti jako je například Coca-Cola a podle agentury Bloomberg se očekává, že v budoucnu nápoje s obsahem konopí vytvoří zisk přes 600 milionů dolarů.

  Zaslat.cz