Dovolená s chutí piva

Přemýšlíte, kam vyrazit v tomto roce na dovolenou či prodloužený víkend, ale netoužíte navštěvovat nejznámější památky evropských metropolí? Pokud máte rádi dobré pivo ve všech jeho podobách, pak se vydejte za historií a rozmanitými chutěmi tohoto prastarého alkoholického nápoje. Zmínky o zlatavém moku nalezneme v pramenech mapujících historii až do věku Mezopotámie či Egypta. Tam byste však v dnešních dnech pivovary s tak dlouhou tradicí hledali marně. Za zvážení však jistě stojí návštěva osvědčených pivních bašt nebo jiných méně známých míst. Vybrali jsme ta nejlepší místa pro letošní rok.

Dovolená u sousedů završená Oktoberfestem

Bavorsko a Mnichov jsou s pivem neodmyslitelně spjaty. Region v tomto oboru ale nabízí mnohem víc, než možná lidé vědí. Ostatně, tento kraj píše pivní dějiny už více než 1000 let. Pouhých 40 kilometrů od Mnichova se nachází údajně nejstarší pivovar v Evropě: bavorský státní pivovar Weihenstephan ve Freisingu. Ten za cenu asi tří stovek nabízí dvouhodinovou prohlídku své pivovaru i muzea, kde vás seznámí s tradicí vaření zlatavého moku sahající až do roku 1040. Součástí je rovněž degustace a k ochutnávce vybízí především dvě piva, Vitus a Hefeweissbier, jež patří mezi nejúspěšnější pivní výrobky tamějšího pivovaru. Navštívit toto místo s výjimečnou atmosférou je vhodné na konci září, kdy lze cestu zakončit megalomanským pivním zážitkem v podobě mnichovského Oktoberfestu. Ten každoročně přiláká miliony milovníků piva, Čechů nevyjímaje. „O ubytování v období Oktoberfestu je však vždy velký zájem a lidé by tak měli pamatovat na rezervaci s dostatečným předstihem,“ potvrzuje mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková. Do Mnichova se doporučuje vyrazit vlakem či autobusem, jelikož město je známo svoji problematickou dopravní situací v podobě nekonečných kolon a zaparkovat je tam skoro nemožné. Ceny jídla a pití jsou v porovnání s Českem o něco vyšší.

Správný pivař musí do Belgie

Za pivní baštu je označováno Belgické království. To se pyšní produkcí více než 750 druhů piva. Mezi hlavní města spojená se zlatavým pokladem patří nejenom hlavní město Brusel, ale především Gent a nádherné historické město Bruggy. Ve všech těchto městech můžete využít služeb tamějších hospodských průvodců. Za své služby si účtují 10 až 20 euro. Ve vybraných restauračních zařízeních ochutnáte až 250 druhů piv v různých sklenicích a nádobách, které jsou uzpůsobeny jednotlivým pivním stylů. Ve vybraných hospodách však odevzdáváte jednu botu jako jistinu, že si některou ze sklenic neodnesete jako suvenýr.

Tmavá legenda z Irska

Mezi nejznámější tmavá piva patří značka Guinness. Vyrábí se v Dublinu již od roku 1759, kdy si Arthur Guinness pronajal v hlavním městě malý pivovar a pod svým jménem se pustil do vaření zlatavého moku. Současný závod zaměstnává tisíce lidí a patří mezi největší pivovary na světě. V srdci pivovaru St. James’s Gate se nachází největší místní atrakce, takzvaný Guinness Storehouse. Sedmipatrová budova má pro návštěvníky za 18 liber připraven výjimečný zážitek. Zájemci se seznámí s historií výroby za pomoci odborných průvodců nebo v rámci interaktivních výstav. Pivovar je možné navštívit každý den v týdnu. Jestliže se rozhodnete vydat do Irska, je dobré si cestu naplánovat na dny okolo 17. března, kdy Irové slaví den svatého Patrika a pořádají v ulicích měst oslavy plné zajímavých akcí, dobrého jídla a zábavy.

Dovolená v pivním království

Příjemná dovolená ve spojení s pivem se nabízí také v Dánsku. Především pak v hlavním městě tohoto severského království Kodani. Hlavní atrakcí bezpochyby bude návštěva pivovar Carlsberg a jeho muzea. Na své si zde přijdou i milovníci stylových výčepů a řemeslného piva z malých pivovarů. Kodaň totiž jako většina dnešních evropských metropolí nabízí nespočet výborných lokálů, ve kterých můžete ochutnat místní pivní skvosty. A pokud vás zajímají opravdu ty nejlepší, tak mrkněte na starší článek o Dánsku.

V Kambodži pivo s tarantulí

Jestliže vás nezaujaly nabídky tradičních evropských destinací, můžete pivo ochutnat i daleko za hranicemi našeho kontinentu. Například při návštěvě asijské Kambodži. Kde můžete vyzkoušet tamější rýžové pivo, které je „vyladěno“ mrtvou tarantulí. Ochutnat jej můžete v místních restauracích či na ulici u zdejších prodejců společně s oblíbenou delikatesou v podobě pražené tarantule. Kambodža však kromě netradičního piva nabízí i další originální zážitky, díky čemuž získává v poslední době u cestovatelů na oblibě. Nejvyhledávanějším místem je pravděpodobně Siem Reap, který je označován za bránu do komplexu chrámů Angkor Vat, jenž byl zařazen mezi novodobé divy světa.

Banánové pivo z podhůří afrického Kilimandžára

Pro fajnšmekry se najde i pivo vařené v podhůří nejvyšší hory Afriky. Ta se nachází v Tanzánii a nese název Kilimandžáro. Pivo vám zde vyrobí členové kmene Chagga. Hlavní ingrediencí jsou zralé banány a jeho chuť je velmi výrazná. Domorodci jej připravují především u příležitosti společenských událostí, jako jsou svatby, pohřby či obchodní jednání. Proces samotné výroby je velmi náročný a na vaření nápoje se podílejí především ženy. Kdo by se chtěl do Tanzánie vydat, pojede tam pravděpodobně kvůli přírodě a nespočtu národních parků. Mezi turisticky nejoblíbenější patří Ngorongoro, v němž si můžete užít ojedinělá setkání s divokými lvy, zebrami, hrochy a nedotčenu panenskou přírodou. Všechny parky ovšem mají velmi striktní pravidla i otevírací dobu, kdy je mohou turisté navštívit. Na pivo tak může přijít čas většinou až po setmění.

  Zaslat.cz