Pět důvodů, proč navštívit Dánsko

Dánsko je země ležící v severní Evropě. Spolu s Grónskem a Faerskými ostrovy tvoří státní celek Dánské království. To je tvořeno Jutským poloostrovem, ostrovy Fyn, Sjælland a stovkami dalších menších ostrovů. Na východě je omýváno Baltským mořem a na západě mořem Severním. A pokud se ptáte, proč navštívit Dánsko? Tady máte 5 důvodů, kvůli kterým se rozhodně vyplatí tuto severskou zemi navštívit.

Hygge

Dánsko patří k nejšťastnějším národům na světě, což je dáno především spokojenosti místních obyvatel s vlastním životem. Dánové mají velkou důvěru v úřady a instituce, přístup ke vzdělání je otevřen všem bez rozdílu a podobně jako u nás, tak i v Dánsku je nízká nezaměstnanost. Na většině místech Dánského království panuje až idylická pohoda, pro kterou se vžilo označení hygge. Hygge může být prakticky cokoliv. Od posezení s přáteli, přes deštivé odpoledne s knihou, až po vaření nebo práci na zahradě. Všechno může být hygge, když si to člověk udělá hezké, příjemné a nikam při tom nespěchá. Autor první knihy o hygge s příhodným jménem Meik Wiking, který je zároveň ředitelem Institutu pro výzkum štěstí letos vydal další knihu podobného ražení. Ta nese název lykke a autor v ní přichází s dalšími inspirativními nápady a návrhy, jak dosáhnout ještě většího štěstí. Pokud nechcete kupovat ihned knihu, tak se možná spokojíte i s autorovým krátkým shrnutím:

V pět odpoledne tady všichni odejdou z práce, sednou na kola a jedou domů, dvě hodiny si hrají s dětmi, udělají někomu cizímu radost, pak zapálí svíčky a sledují nějaký skandinávský thriller o sériovém vrahovi na útěku.

Další věcí, která přispívá pohodě místních obyvatel je i čas strávený na čerstvém vzduchu. Celých 44% dánských domácností nevlastní automobil a každý obyvatel této země ujede v průměru denně asi 1 km na kole. A není se čemu divit, jelikož profil této malé skandinávské země je jako stvořený pro jízdu na kole. Pastviny střídají osamocené statky, malebné vesničky jsou obklopeny mořskými zálivy a všechna tato krása je protkána kvalitními cyklostezkami. Nejinak je tomu i v Kodaňské aglomeraci, která je metropolitní oblastí, ve které žije většina obyvatelstva této konstituční monarchie.

Kodaň

Kodaň sama o sobě je opravdovou výkladní skříní Dánska a každý z návštěvníků si zde přijde na své. Symbolem města je soška Malé mořské víly, hledící na širé moře. Socha je inspirována stejnojmenným příběhem od dánského spisovatele Hanse Christiana Andersena. Sponzorem díla sochaře Edvarda Eriksena byl Carl Jacobsen, syn zakladatele pivovaru Carlsberg, který je dalším z mnoha lákadel města. Z původního pivovaru je dnes muzeum a ze značky Carlsberg se v průběhu času stala jedna z největších pivovarnických společností na světě, její dvě hlavní značky Carlsberg a Tuborg patří mezi nejprodávanější piva nejen v Dánsku, ale i ve světě. Pokud by jste chtěli ochutnat nějaké to řemeslné pivo, tak můžeme doporučit návštěvu restauračních zařízení jako Nørrebro Bryghus nebo Ølsnedkeren a pokud by vám ani to nestačilo, tak se můžete inspirovat tímhle skvělým článkem.

Portál do pivovaru

Jen v hlavním městě naleznete přes šest desítek restaurací v gastronomického průvodci Michelin a z toho hned 15 jich má nějakou tu Michelinskou hvězdu. Jedinou vadou na kráse jsou místní poměrně vysoké ceny. Pokud se chcete královsky bavit, tak můžete navštívit palác Amalienborg Slot, který je oficiální sídlem královské rodiny nebo zavítat do zábavního parku Tivoli. Ikonický park Tivoli je druhým nejstarším zábavním parkem na světě, hned po Dyrehavsbakken v nedalekém Klampenborgu. Založen byl již v roce 1843 na pozemcích bývalého vojenského opevnění. V době vzniku se park nacházel na samém okraji města. Vzhledem k rychlému rozvoji městské aglomerace nyní leží v samém centru města. Hlavní vchod naleznete jen několik málo minut od Radničního náměstí.

Legoland

Kdo by neznal dnes již legendární stavebnici Lego, která od roku 1949 baví děti i jejich rodiče. Dánský truhlář Ole Kirk Christiansen vyráběl ve třicátých letech minulého století stavebnicové kostky ze dřeva. V roce 1949 založil firmu Lego a začal pracovat s plastem. Jeho syn Godtfred Kirk Christiansen poté v roce 1968 založil zábavní park Legoland nedaleko své továrny v dánském městečku Billund. Ihned po otevření v červnu 1968 se Legoland stal se jedním nejatraktivnějších turistických míst v Dánsku. Naleznete zde stavby vytvořené z více než 60 miliónů kostek Lego. Dnes se dánský Legoland rozprostírá na čtrnácti hektarech a zájemcům nabízí podívanou v celkem devíti tematických světech, mezi nimiž nechybí pirátská země, rytířské království, westernové městečko či naposledy otevřená polární země.

Legoland

Příroda

Pokud vás láká příroda, vyplatí se zamířit spíše na pobřeží nebo na méně osídlené ostrovy. Ke zdejším klenotům patří mimo jiné ostrov Møn s křídovými útesy Møns Klint. Ty jsou místy až 80 metrů vysoké. Při návštěvě útesů je nutné být obezřetný, jelikož sesuvy půdy jsou zde poměrně časté a nebezpečné. Jedno z nejvyhledávanějších míst na dánském pobřeží je Mys Gregen. Ten leží v nejsevernějším cípu Dánska, nedaleko města Skegen, kde se slévají Baltské a Severní moře. Kvůli silným proudem není možné skočit do moře a užít si koupání, ale samotný pohled na modrou mořskou hladinu a vlny rozbíjející se o pobřeží je kouzelným. Především západy Slunce jsou na zdejším pobřeží opravdu fascinující.

pobřeží

Surfování

Ač se to může zdát někomu jako science fiction, tak Dánsko je jednou z nejzajímavějších destinací pro surfování v Evropě. V okolí populární vesničky Klitmøller se nachází vyhlášená oblast, které se přezdívá Cold Hawaii. Pokud vám nevadí chladnější moře, tak tahle oblast nabízí ideální podmínky pro začátečníky, ale i pro pokročilejší jezdce. Když se k tomu všemu přidá ještě silný severský vítr, tak se z této oblasti stává vyloženě ráj windsurfingu. O čemž se můžete každoročně přesvědčit na zastávce světového poháru známé pod názvem Cold Hawaii PWA World Cup.

windsurfing

 

 

  Zaslat.cz