S chladnějším počasím roste zájem o kávu a čaj

Začínající podzim s sebou přinesl vlnu chladnějších dní. A s nižšími teplotami roste zájem o teplé nápoje, jako jsou káva a čaj. S blížícím se koncem roku si dopřejeme více kávy, jejíž maloobchodní spotřeba dosahuje v listopadu a prosinci více než 1 700 tun měsíčně. Dva roky dozadu to bylo dokonce okolo 1 900 tun. Od září se postupně zvyšuje i prodej čajů až na dvojnásobek průměrné měsíční spotřeby v nejsilnějších měsících listopadu až únoru. Jak se dařilo těmto kategoriím v posledním roce a které druhy má český spotřebitel v oblibě nejvíce?

Kulturní nápoj zvaný čaj

Podle údajů maloobchodního auditu společnosti Nielsen dosahují káva a čaj dohromady přes 8 miliard korun tržeb ročně a obsazují tak druhou příčku v tržbách nápojů hned po pivu, které si v nápojovém žebříčku udržuje prvenství (pro porovnání roční maloobchodní tržby za pivo za posledních 12 měsíců dosáhly téměř 17 miliard korun).

Pro výrobce teplých nápojů je rozhodující sezóna podzimních a zimních měsíců a právě velmi teplý leden, sezónně obvykle silný měsíc pro čaj, přinesl tento rok do Česka nejen teplotní rekordy, ale také rapidní pokles spotřeby čajů a byl v porovnání s předešlými lety tím nejslabším. Ve spotřebě se to projevilo poklesem o přibližně čtvrtinu oproti lednu loňského roku. Svou nízkou poptávkou nás překvapily i měsíce duben a květen. Tyto výkyvy měly vliv i na celoroční pokles spotřeby o 380 tun, tedy až o 11 % z celkově 3 000 tun čaje. Tržby maloobchodníků tak poklesly o 91 miliónů korun na úroveň 1,9 miliardy korun ročně. Pomalejší pokles tržeb než objemu byl způsoben vyšší preferencí prémiových a dražších značek čajů.

Preference českých spotřebitelů se u čajů významně nemění. V našich nákupech převládají porcované čaje, které tvoří až 98 % z objemu nákupů. Z hlediska druhů dominují v Česku ovocné čaje (38 % z objemového koláče). Velmi oblíbené jsou též černé čaje (29 %) a třetím favoritem jsou bylinkové čaje (podíl 17 %). Stabilní místo mají zelené čaje s 10 % podílem a pátým oblíbeným segmentem jsou funkční čaje, které sice tvoří pouze 5 % z objemu, ale jako jediné meziročně mírně rostly, ačkoliv celý segment čajů zaznamenává meziroční pokles spotřeby.

Podzimní čaj

Kávu, prosím!

Sezónnost kávy není tak výrazná jako u čaje, ale nejvyšší prodeje se realizují vždy koncem roku. Meziročně se kávy spotřebovalo o 827 tun méně, což znamená pokles o přibližně 4 %, a celkový objem dosáhl 19 400 tun. Roční tržby za kávu se vyšplhaly na více než 6,5 miliardy korun, což představuje nárůst o téměř 4 %. Růst tržeb je ovlivněný jednak zvýšením průměrné prodejní ceny všech větších segmentů, stejně jako vyšší poptávkou po zrnkové kávě a kapslích, jejichž průměrná jednotková cena je výrazně vyšší (1192 Kč/kg) než u nejprodávanější mleté (214 Kč/kg) případně čisté instantní kávy (559 Kč/kg).

Zajímavostí celé kategorie kávy je extrémně vysoký a stále rostoucí podíl prodejů realizovaných v cenových či letákových akcích – téměř 72 % z celkových tržeb ve větších prodejnách s potravinami a smíšeným zbožím tvoří prodeje ve slevě, což je výrazně vyšší procento než je průměrný podíl promočních prodejů u jiných potravinových kategorií.

Káva

Mletá káva dominuje

Spotřebitelé na českém trhu dlouhodobě nakupují nejvíce mletou kávu, která tvoří téměř polovinu z celkové spotřeby. A v průměru za ni utratí 31 ze 100 korun tržeb za kávu. Meziročně však spotřeba kávy klesá, ačkoliv tržby za její prodej mírně rostly. Důvodem je na jedné straně nákup prémiových a dražších káv. Zároveň sledujeme zvýšení promočních aktivit některých značek.

Druhým nejoblíbenějším typem je čistá instantní káva, která tvoří čtvrtinu z koláče celkové spotřeby. A vzhledem k vyšší jednotkové ceně, tvoří až 41 % z celkových výdajů na kávu. Oblíbeným segmentem jsou také kávové speciality s podílem 10 % na celkovém objemu. Jde například o směsi rozpustné kávy a mléka jako je cappuccino a jiné. Tyto tři segmenty si dlouhodobě udržují významnou pozici, avšak za poslední rok jejich významnost mírně klesla na úkor menších, ale dynamičtěji rostoucích segmentů zrnkové kávy a kapslí, u kterých sledujeme v posledních letech konstantní meziroční růst poptávky.

Na větší popularitu zrnkové varianty (podíl 9 % z objemu kategorie) poukazuje meziroční nárůst spotřeby o 9 %, rok předtím dokonce o 11 %. Zrnková káva tak válcuje ostatní druhy kávy i v absolutním růstu poptávky. S rostoucí popularitou zrnkové kávy roste také její dostupnost, jelikož u většiny značek je evidentní narůst distribuce v maloobchodní síti prodejen. Z objemového hlediska jsou nejmenším segmentem kapsle (3 % z objemového koláče), avšak jejich obliba významně narůstá i navzdory nejvyšší průměrné jednotkové ceně. Spotřebitelé vyhledávají kapsle v drtivé většině na moderním trhu, kde se zrealizuje až 99 % z celkového prodaného objemu kapslí.

Pohoda u šálku kávy a čaje

  Zaslat.cz