První pivo zdarma na Slavkovský pivovar

Slavkovský pivovar v termínu od sedmnáctého do devatenáctého února láká do hospod, výčepů, restaurací, kaváren, ale i do sauny či welness prvním pivem zdarma. Má jít o jakési poděkování hostům, štamgastům a všem co si rádi dopřejí točené či čepované pivo. Poděkování těm, co se nestraní jakéhosi sociálního kontaktu, těm co rádi žijí, těm co si jdou odpočinout od pracovního shonu nebo zjistit co je v okolí nového.

Pivo je zážitek, je za ním spousta práce a emocí a rmoutí nás pohled do poloprázdných hospod,“ sdělil Zdeněk Vlček ze Slavkovského pivovaru. Zmíněné akce se zúčastní na třicet provozů, které Slavkovský pivovar zásobuje svým pivem. „V daných provozech byste měli dostat na uvítanou Slavkovskou desítku zdarma,“ dodal Vlček. Seznam míst a podrobnosti budou k nalezení na oficiálním webu pivovaru.

Slavkovský pivovar navazuje na místní tradice

Slavkovský pivovar navazuje na mnohaletou tradici vaření piva v historii města. Ve Slavkově byly už od středověku nejdříve pivovary v jednotlivých měšťanských domech. Svědčí o tom pozdější zprávy ze 17. století, kdy tyto „sousedské“ pivovary nahradil jeden pivovar obecní. Ten město využívalo do roku 1660, kdy jej postoupilo zpátky šlechtě. Panský pivovar pak koupil v roce 1917 konkurenční pivovar v Hruškách i se sladovnou a provoz ve Slavkově byl uzavřen. Nynější pivovar byl postaven v roce 2012 na místě bývalého panského pivovaru, z kterého zbyl ještě komín sladovny.

V prostorách Slavkovského pivovaru je také vystavěna pěstitelská pálenice se dvěma měděnými surovinovými kotli o objemech 150 a 300 litrů, které jsou vybaveny rektifikační kolonou. Zařízení se zabudovaným katalyzátorem splňuje nejpřísnější kritéria na obsah škodlivých látek v destilátu. Můžete si zde nechat vypálit pálenku z vašeho ovoce a zakoupit si opletený demižon o objemech pět až dvacetpět litrů.

Plány Slavkovského pivovaru v budoucnu jsou nemalé. Tím hlavním je nezapomenout na čistotu onoho řemesla. Nesnižovat důstojnost českého ležáku a nezapomenout jeho původní úlohu.

  Zaslat.cz