První pivní zahraniční zastávka

První cesta za pivem nás překvapivě zavedla až na Slovensko. Kde se nedaleko Bratislavy, konkrétně v obci Chorvátsky Grob nachází řemeslný minipivovar JAMA Craft Bre­wery. Historie pivovaru se začala psát v roce 2011, kdy majitel pivovaru Martin Lučko uvařil v domácích podmínkách první pivo. Další rok se experimentovalo a vařilo v bratislavském minipivovaru  u Richtára Jakuba až v roce 2014 si majitel a hlavní sládek v jedné osobě pořídil vlastní starší technologii z pivovaru Padochov. A tak nějak ve zkratce vznikl řemeslný minipivovar JAMA Craft Bre­wery. Mimochodem název JAMA je jednoduše odvozen z jmen Jana a Martin, přičemž Jana je manželkou majitele pivovaru.

Na pívo do báru

Naším cíle však nebyl přímo pivovar, ale chtěli jsme omrknout stylový interiér JAMA baru, jehož hlavní dominantou je velký výčep vytvořený z klavírního křídla. Bar se nachází u jezdeckého areálu Černá Voda na trase cyklostezky JuRaVa. Interiér baru je opravdu stylový a před podnikem je kryté venkovní posezení.

Škoda, že s čepovanými výtvory to už taková sláva nebyla. Při naší návštěvě byly na čepu asi čtyři druhy piva. Vyzkoušeli jsme například IPL Donga, což je celkem pitelný 14° India Pale Lager, který nijak nenadchne, ale ani neurazí.  Dalším vzorkem byl 9° Spitnik. Vzhledem k nízké hodnotě EPM (extrakt původní mladiny) byla celková chuť velmi mdlá a Spitnik se tak spíše hodí na zahnání žízně po nějakém cyklovýletu. Čest pivovaru tak musel paradoxně zachraňovat až hostující kočovný pivovar Drulák s jeho 17° počinem Brown IPA (India Pale Ale). U tohoto piva jsme se konečně dočkali plného těla s vůní chmelu, citrusových plodů a náznakem karamelu. Chuť ovocná, karamelová, pryskyřičná. Hořkost byla střední, stejně jako říz, doznívání delší hořkosladké s kávovými tóny. Celkově se jednalo o velmi vyvážené pivo s dobrou pitelností.

JAMA Craft Bre­wery nás ve výsledku svými pivy nijak neoslnil, ale určitě jeho návštěvu můžeme doporučit už jen kvůli velmi zajímavému prostředí JAMA baru. A vzhledem k recenzím na nové várky (například za studena chmelená 14° IPA „KAHAWA“ s kávou Kijani Kibokopiva) tomuto řemeslnému minipivovar dáme v budoucnu určitě další šanci.

 

  Zaslat.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.