Kde se pivo vaří

České pivovary nejsou jen místa, kde umí uvařit nejlepší ležák na světě. Je to i svět, kde lidé pečují o tradici českého pivovarnictví. Zároveň však přicházejí s novými trendy a vyhlíží budoucnost připravení. Český svaz pivovarů a sladoven proto startuje dlouhodobý projekt Kde se pivo vaří s cílem představit to nejzajímavější z oboru. Inspirativní ženy, novinky, obalové trendy nebo mladé talenty. A to bez ohledu na to, zda přicházejí z minipivovaru nebo pivovaru vyrábějícího ve velkých objemech.

Prostřednictvím našeho nového projektu Kde se pivo vaří oslavujeme dnešní české pivovarnictví a ukazujeme, že se jedná o úspěšný a rozmanitý obor. Současně s tím je také dokladem síly, pospolitosti a soudržnosti našeho odvětví,“ vysvětluje Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven.

Tam se dobře daří

Projekt je rozdělen do několika kategorií, v nichž ukážeme zajímavé osobnosti, projekty, příběhy a trendy, které jsou pro obor přínosné. První téma s názvem Ženy vaří pivo spustíme symbolicky 8. března. Představíme v něm několik českých sládkových, které osobitě rozvíjejí současné pivovarnictví.

Novinka roku se zaměří na pivní trendy. Ukáže příběhy vzniku nové receptury a představí zajímavé novinky, které zaujaly za posledních 12 měsíců.

Mladý talent vyzdvihne mladé lidi do 35 let, kteří v posledním roce nejvýrazněji zaujali svojí prací a přispěli tak k rozvoji oboru. Mohou to být sládci, pivovarníci, sladaři, chmelaři či výzkumníci.

Kategorie Pivní obal je jako jediná soutěžní. Představí nejlepší pivní obaly posledního roku. Hodnotí se vždy etiketa, pivní plechovka a pivní láhev. Ty se vybírají na základě hodnocení odborné poroty ve spolupráci s obalovou asociací SYBA. Výsledky budou prezentovány na akci Obal roku 2022.

Každé z témat celého projektu má svého odborného garanta, který ji také metodicky povede. „Díky projektu Kde se pivo vaří máme možnost ukázat, jak pestrý svět pivovarnictví umí být a jak jdou naše pivovary trendům naproti. Jednotlivá témata ještě plánujeme rozšířit o ta, která budou nejvíce aktuální, například z oblasti udržitelnosti nebo přínosu pivovarů místním komunitám,“ dodává Ferencová.

  Zaslat.cz