Pivní festival v kraji vína

Minulý víkend jsme vyrazili za pivem na jižní Moravu do malé obce Petrov nedaleko Strážnice. Kde se konal již sedmý ročník tradiční akce nesoucí název Chmelobraní. Petrov je známý především díky souboru vinných sklepů, které byly jako vůbec první v osmdesátých letech vyhlášeny za památkovou rezervaci lidové architektury. Plže, jak se lokalita nazývá, budovali sami vinaři od 15. století a dnes ji tvoří asi 80 bohatě zdobených sklepů, vytvářejících malebnou zástavbu. A možná trochu paradoxně se právě v této jedinečné vinařské lokaci koná i pivní svátek Chmelobraní.

Vinné sklepy Petrov - Plže

Na místo jsme dorazili dopoledne, kdy většina pivovarů teprve připravovala zázemí a jediné co bylo na čepu byl Jarošovský pivovar a festivalový speciál uvařený z 18 druhů chmele. Vypisovat je všechny nebudu, ale kdyby to náhodou někoho zajímalo, tak všech 18 přidaných chmelů naleznete na Untappd. Festivalové pivo jsme tedy zkusili, ale chuťově nás nijak neoslovilo. Pivo z tolika chmelů snad ani nemůže být pořádně chuťově vylazené, narozdíl od ceny, která byla u tohoto piva velmi příjemná oproti ostatním vzorkům. Alespoň jsme si zkrátili čekání a trochu se osvěžili.

Chmelobraní

Pivní speciál pro akci uvařil pivovar Mazák, jehož stánek byl náš další cíl. Z nabídky Mazáka jsme ochutnali Letní den (lehký a svěží GOLDEN ALE), Letní noc (BLACK IPA) a 14° India Pale Ale. Všechno chuťově zajímavá a velmi dobře pitelná piva. Za dalšími vzorky jsme se vydali do horní části areálu, kde jsme postupně ochutnali piva od pivovarů Křikloun, Velický Bombarďák, Duck & Dog, Lucky Bastard nebo Hoppy Dog. Nebudu se tady rozepisovat o všech pivech, které jsme ochutnali, protože jich bylo opravdu hodně. Jen bych rád podotkl, že se jedná o poměrně známé a zavedené pivovary, které nabízí fajn kousky. Tady si člověk může být většinou jistý, že chybu neudělá, ať už si vybere jakýkoliv pivní styl.

Degustace piva na Chmelobraní

Nejvíce nás ovšem oslovila nabídka Duck & Dog, kteří měli na čepu 11° Fluffy Beaver, 12° Pale Ale, 12° Saison a 14° Smash Citra. Hlavně belgický Saison uvařený ve spolupráci s pivovarem Raven byl prostě super. O jedno z největších překvapení celé akce se postaral hned sousední stánek pivovaru Velický Bombarďák. Ten překvapil jak kvalitou svých piv, tak i příjemnou cenou. Všechna piva v nabídce byla velmi dobře pitelná, harmonická a hezky vyvážená. O čemž svědčí i to, že večer hlásil Velický Bombarďák vyprodáno. U nás to vyhrál na plné čáře lehký 9° ALE Blaťák. Absolutní vítěz v poměru cena a kvalita. Navíc naprosto ideální pivo do letních horkých dnů, jako byl ten sobotní v Petrově.

Pivovar Duck&Dog

Druhým příjemným překvapením byl pro nás do té doby neznámý Slovácký pivovar, potažmo jeho pšeničné pivo. Troufám si tvrdit, že se jednalo možná o nejlepší pšeničné pivo z tuzemské produkce, které jsem zatím ochutnal. Pro porovnání jsme zkusili pšenici od pivovaru Lišák, ale ta byla kvalitou o několik tříd níže než výtvor Slováckého pivovaru. Jak jsme posléze zjistili, jedná se o létající pivovar, který svá piva vaří v Oslavanech a má za sebou spolupráci s pivovary Křikloun a Velický Bombarďák. V budoucnu se chystají majitelé vařit pivo výhradně v Šardicích, kde momentálně začali s rekonstrukcí objektu, ve kterém se bude nacházet nový pivovar s vlastní technologií. Otevření je plánováno na březen příštího roku.

Pivní festival v kraji vína

Na závěr dodám, že Chmelobraní je v propagačních materiálech označováno jako „festival pivních skvostů“ a za nás všechny musím konstatovat, že tohle tvrzení je skutečně pravdivé. Ve finále návštěvníci mohli ochutnat přes osmdesát vzorků z více jak dvaceti pivovarů. Takže vyzkoušet všechno nebylo v našich silách, a proto nám některé skvosty zůstali utajeny. Minimálně do té doby než se vydáme na další cestu za zlatavým mokem.

  Zaslat.cz