Brut IPA ze Znojma

Ve Znojemském městském pivovaru se nechali inspirovat světem vína a dali si za cíl dokázat, že dobré pivo nekončí jenom ležákem. Tak vznikl Znojemský moZaic, tedy pivo v u nás velmi neobvyklém stylu Brut IPA.

Každý ví, že Znojmo jako srdce Znojemské vinařské podoblasti a „chutná“ především po vínu. Své místo má v gastronomické tradici města ale i místní pivo, které se zde vaří prokazatelně už skoro třičtvrtě tisíciletí. Znojemský moZaic je pivo inspirované vinným sektem ze Znojemského městského pivovaru, který od roku 2015 navazuje na dlouhou tradici znojemského pivovarnictví a zároveň se nebojí ani moderních pivních stylů. „Pivní styl Brut IPA je charakteristický vysokým prokvašením, a tím velmi nízkým, až nulovým obsahem cukrů,“ vysvětluje ředitel pivovaru Miroslav Harašta. Po „vinařsku“ se tedy dá říci, že jsou to piva velmi „suchá“ a hojně sycená přírodním oxidem uhličitým, vznikajícím během kvašení a zrání. To je důvod, proč je tento styl nazýván „pivním sektem“ a může být zajímavou alternativou i pro ortodoxní vinaře.

MoZaic získal své jméno po stále populárnější chmelové odrůdě Mosaic, původem ze Severní Ameriky. Je tak pojmenovaná po svém pestrém aroma, kde můžete najít tóny borůvek, manga, citrusů, tropického ovoce i bylinek. Právě tento chmel dokonale doplňuje, i díky svému příjemně hořkému pozadí suché tělo originálního znojemského pivního sektu. Ten má zároveň velmi světlou barvu a příjemnou pitelnost i při obsahu alkoholu přes 7 %.

Znojemský moZaic bude k dispozici od 29. 3. 2021 jako ideální velikonoční osvěžení, a to v on-line i off-line prodejnách Znojemského městského pivovaru. „Do prodeje jde pouze 1000 lahví, z nichž navíc budou přednostně čerpat čerství drobní akcionáři pivovaru, které jsme získali úpisem akcií na konci roku 2020. Ti si tak můžou naplno užít pocit majitele pivovaru a ochutnat tenhle znojemský originál jako první,“ uzavírá Miroslav Harašta.

O Znojemském městském pivovaru

Znojemský městský pivovar od roku 2015 navazuje na staletou tradici vaření piva ve Znojmě, které si svůj městský pivovar a své pivo zaslouží. Proto zde skupina fandů kvalitního piva obnovila výrobu z místních surovin a na původním místě v okamžiku, kdy nebyla efektivní pro globální koncern.  Znojemský městský pivovar je řemeslný pivovar s maximální kapacitou 10 000 hl ročně s otevřeným hlavním kvašením ve spilkách, jehož hlavním produktem je tradiční Znojemská 11˚, ale který nabízí i piva polotmavá, silná, svrchně kvašený Blond Ale nebo světové unikáty jako je např. Sauvin 11˚.

Znojemský moZaic

„Pivní sekt“ charakteristický vysokým prokvašením s velmi nízkým obsahem cukrů. Je hojně sycený přírodním oxidem uhličitým, vznikajícím během kvašení a zrání.

Brut IPA


  Zaslat.cz