Když na Valašsko, tak do Vizovic

Pokud někdy zavítáte na Valašsko, určitě nezapomeňte navštívit městečko Vizovice. V údolí obklopeném rozkvetlými kopci Vizovických vrchů na soutoku Lutonínky a Bratřejovky se nachází například světoznámá likérka Rudolf Jelínek, jenž je každoročně místem konání kulturních akcí jako je Vizovické Trnkobraní nebo metalového svátku Masters of Rock. Vizovice jsou místem, kde se též vyrábí velmi populární jablečný mok pod značkou A.K. Cider. Historické jádro města je památkovou zónou, jejíž dominantou je především barokní zámek s přilehlým zámeckým parkem.

Cider na rybárně

Naše kroky však prvně směřují do restaurace Rybárna, která leží na začátku komunikace ve směru na městskou část Chrastěšov. V klidné okrajové části Vizovic na cyklotrase v blízkosti takzvané „Baťovy dráhy“ naleznete oázu klidu plnou chutí a vůní. Jak už je z názvu Rybárna patrné, prim v nabídce tohoto podniku hrají především pokrmy z čerstvých ryb, ke kterým si můžete dát vždy i čerstvě připravované zelinové saláty. Další velkou devízou tohoto podniku je výroba vlastních produktů jako jsou přírodní sirupy, džemy, octy nebo již zmiňovaný cider. Všechny tyto výrobky vznikají pod značkou A.K. Cider.

Rybárna Vizovice

Rodinný podnik A.K. Cider vznikl v roce 2013 kdy byla obnovena výroba jablečného moštu v bývalé pálenici ve Vizovicích v návaznosti na rodinnou tradici výroby ovocných nápojů, kterou započal Antonín Kalenda již roku 1928. Od počátku bylo prioritou vyrábět nápoje z jablečného moštu z místních odrůd jablek a využívat tak nabyté zkušenosti předků. Všechna produkce pochází z regionálních bio sadů a neobsahuje žádná aditiva či konzervanty. Hlavní produkce je zaměřena na jablečný cider a hruškové perry, jejichž zrání probíhá velmi dlouho pomocí chladnomilných divokých kvasnic v dubových sudech. Výsledný nápoj je vyvážené chuti s odbouranou kyselinou s dubovým a květinovým aroma. Vykazuje znaky velice dobré pitelnosti a stává se velmi zdatným konkurentem pivu i vínu. Novinkou v nabídce je destilát z jablečného moštu nesoucí název Kalendovka. Ta vzniká v pálenici světoznámé likérky Rudolf Jelínek, která je našim dalším cílem.

Exkurze s vůní slivovice

Distillery Land nabízí celoroční exkurze do útrob pálenice Rudolfa Jelínka. Během prohlídky se dozvíte nejen, jak se pálenky z ovoce vyrábějí, ale samozřejmě je budete moci také ochutnat nebo koupit pro pozdější chvilky. Ovocem provoněný Distillery Land představuje historii i současnost výroby tradičních pálenek z Vizovic. Výrobu i návštěvnické centrum Rudolf Jelínek najdete ve vizovické části Razov kousek od hlavní cesty směřující ze Zlína do Vsetína. Na prohlídku se můžete vydat celoročně, je však dobré se předem objednat. Na výběr máte několik exkurzních tras.

Základní prohlídka zahrnuje vždy návštěvu malé pálenice vybavené unikátní technologií Arnold Holstein určené k destilaci ovocných kvasů. Dále si prohlédnete muzeum s připomenutím nejvýznamnějších milníků z historie firmy, „whiskárnu“ s ukázkou výroby nejstarší české whisky Gold Cock a egalizaci s obřími nerezovými a dřevěnými sudy, ve kterých zrají ovocné destiláty. Příběh voňavé slivovice ovšem začíná již v sadech, proto se seznámíte také se základy sadařství a dozvíte se více o ovoci, které Rudolf Jelínek pěstuje ve vlastních sadech v okolí Vizovic a na jižní Moravě. Celou trasu zakončíte degustací vybraných pálenek.

Světoznámý ovocný destilát s charakteristickou chutí a vůní – bílá slivovice – se vyrábí ve Vizovicích již více než sto let. Už od 19. století vyrábí palírníci Jelínkovu slivovici z toho nejlepšího švestkového kvasu a dodržují mnohaleté tradice. Ty požadují, aby vyzrálý švestkový kvas prošel trojstupňovou destilací, díky které dosahuje slivovice dokonalé jemnosti. Pecky zůstávají celou dobu v kvasu, aby vzniklé pálence dodaly specifickou nahořklou chuť. Vyrobený destilát zraje 3 roky. Právě díky tradičním postupům získává slivovice R. JELÍNEK typickou jemnou, zaoblenou chuť a vůni.

  Zaslat.cz